![](support/blank.gif)
![](support/star2.gif) ![](support/star2.gif) ![](support/star2.gif) ![](support/star2.gif) ![](support/star2.gif)
![](support/blank.gif)
![](support/dwnld1.gif) | ![](support/blank.gif) | Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba | | Mgr. Lucie Kubásková, Mgr. Klára Linhartová, Ing. Vladimíra Růžičková, Ing Roman Bortel PhD. - Národní zemědělské muzeum Praha 2011, 230 stran![](support/blank.gif) ISBN 978-80-86874-35-7![](support/blank.gif)
| |
Jsou představena elementární hesla z potravinářských oborů, které spadají pod sbírku Potravinářská výroba v Národním zemědělském muzeu. Konkrétně se jedná o CUKRÁŘSTVÍ, CUKROVARNICTVÍ, DROŽĎÁŘSTVÍ, ZPRACOVÁNÍ KÁVY, KÁVOVIN, LIHOVARNICTVÍ, MLÉKAŘSTVÍ A SÝRAŘSTVÍ, MLYNÁŘSTVÍ, OCTÁŘSTVÍ, OLEJNICTVÍ, PEKAŘSTVÍ, ŘEZNICTVÍ, SLADOVNICTVÍ A PIVOVARNICTVÍ, ŠKROBAŘSTVÍ A ZPRACOVÁNÍ TABÁKU. Záměrně je vynecháno vinařství a konzervace ovoce a zeleniny, čemuž bude věnována samostatná publikace.
Cílem encyklopedie je představit základní přehled strojů, přístrojů a nářadí používaných v těchto potravinářských odvětvích, které zároveň jsou nebo mohou být v budoucnu součástí muzejních sbírek. Za přibližnou časovou hranici byla zvolena polovina 20. století. |